Recension av Tomb Raider CCG (1999)

År 1996 släpptes action-äventyrsspelet Tomb Raider på Sega Saturn, Playstation och MS-Dos. Spelet handlade om den kvinnliga brittiska arkeologen Lara Croft, vars vardag består av att åka jorden runt och leta efter arkeologiska fynd, artefakter och annat genom att besöka hemsöka ruiner, gravkammare osv. Detta är dock lättare sagt än gjort då hon mer ofta än sällan stöter på fällor, luriga pussel och fiender som vill stoppa henne från att lyckas eller rent utav ta skatterna själva.

 

Spelet blev ganska omedelbart en succé och sålde i över 7 miljoner exemplar, och har även blivit utsett till ett av världens bästa spel någonsin. Med denna succé i bakfickan så fortsatte företaget bakom spelet, Core Design, att pumpa ut uppföljare och släppte ett nytt spel om året fram till 2003, vilket i princip har fortsatt sedan dess och fortfarande sker med det senaste spelet släppt 2018.

 

Mitt under rådande succé, 1999, så bestämde sig företaget Precedence för att ta Lara Croft till kortens värld och släppte samlarkortspelet Tomb Raider. Första releasen släpptes i två olika starter sets "Trapped in the Tombs" och "Into the Caves", som kunde spelas sida vid sida eller för egen hand för den delen. Två ytterligare expansioner släpptes efter det; "Slippery When Wet" år 1999 och "Big Guns" år 2000. En tredje expansion skulle släppas men så blev ej fallet.

 

Samlarkortspelet blev således inte lika framgångsrikt som datorspels-franchisen, men trots det levde det i några år. En intressant detalj kring spelet, som vi ska titta närmare på strax, är att många tyckte att spelet passade bättre som ett brädspel då man använde sig av plastfigurer, tärningar m.m. och kanske inte som ett klassiskt samlarkortspel.

Så med det sagt; låt oss kolla närmare på spelet Tomb Raider CCG!