Recension av Ophidian 2350 (2003)

År 1885 så blev företaget Fleer det första i världen att massproducera tuggummi, något som skulle visa sig vara en storslagen idé. 1923 blev de också det första företaget att producera sportkort, närmare bestämt Baseball-kort, basketboll-kort och amerikansk fotboll-kort, vilket även det blev en stor framgång. Denna succé höll i sig fram till 2005 då företaget gick i konkurs efter en sviktande marknad på just sportkort, och köptes då upp av Upper Deck, ett annat företag i samma nisch som idag räknas till världens största tillverkare av just sportkort och lite annat. Några år innan detta, 2003, så bestämde sig dock Fleer att testa lite nya grejor och ge sig in i samlarkortspels-världen och släppte spelet Ophidian 2350 tillsammans med företaget Ophidian Games.

 

Detta spel utspelar sig, som namnet avslöjar lite, år 2350 där en reptilras vid namn Ophidian har tagit över jorden och anordnar gladiatormatcher mellan människor, utomjordingar och demoner, allt för att göra befolkningen nöjda och glada (precis som på den gamla goda romartiden). Du ansvarar för ett lag med gladiatorer, vars uppgift, som ni kanske förstår, är att förgöra de andra gladiator-lagen och på så sätt vinna folkets förtroende och höra deras hurra-rop! Genom att förse dina gladiatorer med vapen och annat så ökar du dina chanser att vinna.

 

Upplägget för spelet låter ju onekligen ganska schysst eller hur? Intressant nog fanns spelet bara kvar på marknaden i tre månader efter release, detta trots att de fått 5/5 stjärnor ifrån speltidningen Scrye. Fleer hade nämligen vid detta tillfälle börjat få lite skralt i kassan pga sviktande försäljning av sportkort, vilket då som tidigare nämnt var Fleers huvudprodukt. Spelet gick således i graven, och kan nog räknas till ett av de mest kortlivade spelen någonsin? Efter detta har spelet uppstått igen när företaget Hack n Slash köpte rättigheterna och 2016 släppte uppföljaren Ophidian 2360, dock som ett mer brädspelsliknande spel.

 

Men idag ska vi alltså kolla in originalet, så låt oss titta närmare på vad Ophidian 2350 har att bjuda på!