Recension av A Game of Thrones CCG (2002)

År 1996 så släppte George R.R. Martin den första delen i sin fantasy-serie A Song of Ice and Fire; den 700 sidor långa novellen A Game of Thrones. Exakt vad denna novell handlar om tror jag inte vi behöver gå så värst närmare inpå, dels för att det är en rätt ordentlig komplex handling, ungefär 1 miljard olika karaktärer att gå igenom, men också för att de flesta av er troligen har sett TV-serien Game of Thrones som baseras just på denna första novell och som hade premiär på HBO år 2011.

 

Just denna kommer snart få sitt avslut med en 8:e säsong som har premiär den 14:e april. Några år tidigare, närmare bestämt 2002, så släpptes dock (som sig bör) ett samlarkortspel med samma namn, skapade av Fantasy Flight Games. Spelet är, precis som TV-serien, är baserad på just den första novellen i A Song of Ice and Fire, och går ut på att spela med de olika husen/familjerna för att ta kontroll över The Kings Landing och sätta sig på the Iron Throne. Spelet fick en hel drös med set och nya expansioner under åren som skulle komma, tills spelet lades ner år 2007.

 

Detta var dock inte riktigt sant, utan Fantasy Flight Games slopade upplevelsen med starter decks och booster packs och skapade istället Game of Thrones Living Card Game, vilket tog spelet till en liten ny nivå och det blev istället lite mer åt brädspelshållet och nya set och expansioner med "satta kort", vilket tog bort lite av mystiken man får med t.ex. ett boosterpack.

 

En annan lite märklig grej här var dock att de gamla korten ej var kompatibla med det nya sättet att spela, vilket kanske gjorde lite gamla spelare besvikna. Spelet finns kvar än idag, men det är inte det vi ska prata om idag utan nu ska vi dyka ner och kolla närmare på originalet; A Game of Thrones: Collectible Card Game!