Back-to-school special: Hockeykort!

Hockeykort började säljas redan 1910, då som ett reklamtrick för att folk skulle köpa cigaretter, fiffigt uttänkt av företaget Imperial Tobacco. Korten lades i specifika cigarettpaket, i syfte att få personer att köpa just deras märke eftersom man då också fick ett schysst hockeykort med på köpet. Helt enkelt ett boosterpack med cigg. Efter att man märkte att detta trick faktiskt fungerade så började andra företag att anamma samma koncept och flertalet livsmedelsföretag började stoppa in hockeykort i sina produkter, t.ex. i tuggummiförpackningar som det kanadensiska företaget O-Pee-Chee gjorde, med fokus på den kanadensiska hockeyligan.

 

Detta fortsatte fram till andra världskriget då tillverkningen stannade upp pga. rådande ransonering, och det skulle dröja fram till 1951 innan hockeykorten gjorde sin return in på marknaden. Företaget Parkhurst gav sig in på marknaden och började släppa ett set kort/år, helt utan konkurrens. 1954 gjorde O-Pee-Chee comeback och även godisföretaget Topps, som fokuserade på NHL och fyra specifika lag. 1968 slutar Parkhurst att tillverka kort och då endast två spelare var kvar (Topps och O-Pee-Chee) så delade de helt enkelt upp marknaden mellan varandra och körde på (Kanada och USA). Det skulle dröja fram till 90-talet innan dessa två företag blev konkurrensutsatta igen då såväl Pacific, Pinnacle och Upper Deck gav sig in på marknaden och började sälja hockeykort själva.

 

En stor vändning kom efter NHL lockouten 04/05 då Upper Deck i bakgrunden av konflikten hade lyckats teckna ett exklusivt 5-årsavtal med NHL, vilket gav den ensamrätt att trycka och sälja hockeykort. Flera av konkurrenterna gick pga. detta i konkurs och Upper Deck köpte då istället rättigheterna till att trycka deras kort, med andra ord total dominans. Idag är Upper Deck fortsatt den enda tillverkaren på marknaden av hockeykort, bortsett från In The Game som fokuserar på Kanadensiska hockeyligan.

 

I Sverige släpptes de första hockeykorten 1932-33 via Marabou och deras Sportserie, följt av tidningen Liv som veckovis släppte hockeykort mellan 1938-39. Framöver släpptes svenska hockeykort från elitserien/SHL/allsvenskan av t.ex. Upper Deck, men på sistone så är det företaget The Card Cabinet som stått för tillverkningen av svenska hockeykort sedan 2002. Sedan 2014/2015 så har det dock inte tillverkats några SHL/Elitseriekort alls.

Så, med denna intressanta historia i bakfickan så tänkte jag att vi nu ska ta oss tillbaka till skolgården och öppna upp ett par paket med hockeykort från den gamla goda tiden, och se om nostalgitrippen är så hög som man kom ihåg? Häng med!