Fortnite åldersgräns

Onlinespelet Fortnite har tagit världen med storm och invaderat många barnfamiljers vardag. Men vad är egentligen Fortnite och vilken åldersgräns finns på detta omåttligt populära spel? I denna artikel ger vi dig svaret!

 

Vad är Fortnite?

 

Fortnite är ett onlinespel som finns tillgängligt på samtliga digitala enheter som datorer, smartphones, surfplattor och tv-konsoller såsom Playstation och Xbox. Spelet utspelar sig på en ö och vid varje omgång startar 100 spelare i en flygande buss som passerar ön.

 

Det är upp till spelarna att hoppa ur bussen vid önskat tillfälle och sedan ta sig ner till ön med hjälp av en fallskärm. Väl på marken får deltagarna utforska ön och alla de olika byggnaderna som finns på den.

 

Framförallt är de på jakt efter vapen och andra hjälpmedel som kan hjälpa dem att överleva längre än sina motståndare. Den spelare som överlever längst bland de 100 deltagarna vinner nämligen omgången.

 

Att försöka att inte bli skjuten av någon av de andra spelarna är dock inte det enda man behöver bekymra sig för. Runt ön finns nämligen också en livsfarlig storm som sakta men säkert avgränsar spelområdet desto längre tiden går.

 

Är Fortnite lämpligt för barn?

 

När det kommer till actionspel med vapen är det lätt att som förälder brusa upp sig och bli orolig för sina barn. Så anser vi dock inte att fallet är med Fortnite. Den rekommenderade åldersgränsen från PEGI är 12 år, men många spelare är yngre än så.

 

För dig som inte vet vad PEGI är, så är det en europeisk standard för åldersrekommendationsmärkning av datorspel. Det är ingenting som spelutvecklarna eller spelutgivarna är tvungna att göra. Trots detta är det något som de flesta idag gör.  

 

Anledningen till att vi anser Fortnite vara lämpligt för barn, är för att det varken innehåller blod eller andra stötande detaljer. Spelets grafik är inte heller verklighetstrogen, utan kan bäst liknas med en serietidning eller tecknad serie.

 

I slutändan är det dock upp till dig som förälder att ta ett beslut huruvida Fortnite är lämpligt för ditt barn eller inte. Det är du som känner ditt barn bäst och kan sätta lämpliga regler därefter.

Innan du drar en slutsats rekommenderar vi dig dock att bilda en egen uppfattning om spelet. Sitt med när ditt barn spelar Fornite eller testa också på det själv. Att kolla på filmklipp från spelet är ytterligare en idé.