Hur funkar streaming?

Låt oss reda ut begreppet 

För att inte skapa någon förvirring tänkte vi börja med att reda ut begreppet streaming eftersom ordets innebörd kan variera från person till person. En del som pratar om streaming menar nämligen streaming av film och musik, samt streamingtjänster såsom Netflix och Spotify.

Denna artikel kommer inte fokusera på denna typ av streaming, utan vänder sig istället till dig som gillar att spela datorspel och vill bli en streamer på plattformar som Youtube och Twitch.

Vad är streaming?

Den typ av streaming som vi kommer att prata om handlar om att live-sända sig själv medan man spelar eller skapar något som andra individer kan och vill kolla på.

 

 

Välj plattform

Det allra första steget du bör ta för att komma igång med streaming är att välja en plattform där du live-strömmar och underhåller din publik. Idag finns det en mängd olika alternativ, men de två mest kända är troligtvis Youtube och Twitch.

Den sistnämnda har under de senaste åren blivit allt mer populär när det kommer till just livestreaming, medan Youtube fortsätter att vara ett populärt alternativ för redigerad video. En stor anledning till att Twitch har blivit så pass populärt är de enbart innehåller olika kanaler med livestreaming.

 

Vad kan man skapa för innehåll?

När du väl har valt en plattform och skapat en tilltalande kanal med grafik och liknande, är det dags att börja skapa innehåll. Men vad kan man egentligen skapa och livesända för innehåll?

Det finns egentligen inga begränsningar för vilken typ av innehåll du kan skapa. Något som många glömmer bort är att livesändningar handlar om underhållning och ditt mål är alltså att underhålla dina tittare. Hur detta går till spelar mindre roll.

En kategori som dock är allra populärast på Twitch är datorspel. Genom att spela datorspel och kommentera över detta har du alltså en stor chans att nå ut till tusentals tittare och skapa dig en egen publik.

Svårare än så är det inte att komma igång med streaming, utan när du väl har valt en plattform finns det vanligtvis väldigt bra instruktioner för vad du behöver göra för att komma igång med din stream (rent tekniskt). När detta är gjort är det upp till dig att vara kreativ och skapa innehållet. Ett bra tips är att prova sig fram för att hitta den typ av innehåll som skapar mest engagemang.