Apex Legends vs Fortnite

Den genre som utan tvekan är hetast i gamingvärlden är Battle Royale. Efter att PUBG lanserades i mars 2017 har flertalet nya spel sett dagens ljus. Mest populära just nu är Apex Legends och Fortnite. I denna artikel tänkte vi därför jämföra de två för att se vem som drar det längsta strået.

Vad går spelen ut på?

Först och främst hade vi tänkt kika på vad Apex Legends respektive Fortnite går ut på, samt vilka grundläggande funktioner de innehåller:

Apex Legends

I Apex Legends spelar man i lag om tre stycken. Det är du och två lagkamrater som tillsammans ska ge er på motståndarlagen. Ni får välja mellan en rad olika heroes, vilka alla har olika egenskaper. Om du vill lära dig mer om de olika karaktärerna kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

Som tidigare nämnts har alla karaktärer olika egenskaper och här gäller det såklart att välja de heroes som kompletterar varandra. Tips på hur du gör detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så skapar du det bästa laget i Apex Legends”.

Tillsammans med ditt lag ska ni sedan försöka eliminera era motståndare. Den person eller det lag som är sist kvar vinner.

Fortnite

Inte helt olikt från Apex Legends går Fortnite ut på att eliminera motståndare och försöka överleva till slutet. Det är så man vinner. En stor skillnad är däremot att du här inte spelar i ett lag, utan du spelar själv mot 99 (!) andra spelare. Även här kan du välja mellan en mängd olika karaktärer, vilka du kan läsa mer om i vår tidigare artikel ”Fortnite heroes – en komplett lista”.

Sammanfattning

Även om det finns många likheter mellan de två spelen, måste vi säga att Apex Legends är lite mer spännande i detta avseende. Mycket på grund av att man spelar i lag och måste välja karaktärer vars egenskaper kompletterar varandra.

Grafik och utseende

Nu när vi har rett ut för det mest grundläggande i de två spelen, tänkte vi kika närmare på deras grafik och utseende:

Apex Legends

Grafiken i Apex Legends är väldigt imponerande. Den är oerhört detaljrik och ger en mer realistisk känsla i jämförelse med Fortnite. Såväl ljud, texturer och ljussättning är av genomgående hög kvalitet.

Fortnite

Till skillnad från Apex Legends är grafiken och utseendet i Fortnite inte alls verklighetstroget. Här har man istället satsat på att skapa en mer lekfull och lättillgänglig känsla som tilltalar en bredare målgrupp.

Sammanfattningsvis

Båda spelen är såklart väldigt säregna och fokuserar på två helt olika saker. En av dem försöker skapa en verklighetstrogen spelupplevelse medan den andra vill skapa en mer lekfull spelupplevelse. Vilken man föredrar är såklart högst personligt. Vi kan däremot inte göra annat än att imponeras av Apex Legends genomgående höga kvalitet.

Utmärkande funktioner

Sist men inte minst tänkte vi kolla på de funktioner som är utmärkande för Apex Legends respektive Fortnite:

Apex Legends

Det som framförallt är utmärkande i Apex Legends är de olika karaktärernas egenskaper. En del karaktärer kan exempelvis skjuta iväg en gripklo och skapa en linbana medan andra kan skapa energisköldar som skyddar från fiendens skott.

Utöver detta har Apex Legends en väldigt unik och användbar ping-funktion som gör det möjligt att kommunicera med dina motståndare utan att behöva prata i mikrofon eller skriva. Exempelvis kan ni kommunicera vart det finns värdefull loot eller också vart ni ska attackera era motståndare.

Fortnite

När det kommer till Fortnite är det framförallt byggaspekten som är utmärkande. Här räcker det inte med att enbart kunna hantera vapen. För att vinna måste du också kunna bygga både defensivt och offensivt. Om du vill lära dig mer om detta rekommenderar vi dig att kika in våra tidigare artiklar:

Något som också är unikt för Fortnite är att spelplanen hela tiden blir mindre och mindre. Ju längre tid som går desto intensivare blir alltså eldstriderna och interaktionerna med dina motståndare.

Sammanfattningsvis

Även här har de två spelen säregna egenskaper som tilltalar olika personer. Vi föredrar däremot byggaspekten och den ständigt minskade spelplanen i Fortnite. Som tidigare nämnts gör det upplevelsen mer adrenalinstinn för varje sekund som går!

Så vem är vinnare i Apex Legends vs Fortnite?

Som nämnts många gånger tidigare är dessa spel väldigt lika varandra i en del avseenden, men också väldigt olika varandra i andra. Vilket spel man föredrar är således högst personligt. Vi kan däremot inte låta bli att säga att Apex Legends går vinnande ur den här striden.

Om du vill lära dig mer om de två Battle Royale-spelen, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar inom ämnet:

Du hittar ännu fler artiklar i vår blogg.